SD WAN’A GİRİŞ 1: Daha Kolay Bir Ağ Yönetimi

Teknoloji, gündelik hayatımızı kolaylaştırmaya her geçen gün devam ederken kendisine ayak uydurmaya çalışmak da efor istiyor. Son kullanıcılar, teknolojinin hayatlarını kolaylaştırdığını çok rahat deneyimleyebiliyorlar. Fakat ürün veya hizmeti son kullanıcıya taşıyan şirketler, operasyonel süreçleri devam ettirmek için işin mutfağında biraz daha efor sarf etmek zorundalar.

İnternet, dünyanın birbirine bağlanmasını sağlayarak veri trafiği ile globalleşme kavramının mesafelerden muaf, çeşitlilik üzerine konumlanmasına yardım ediyor. Bununla beraber kurumlar kendi aralarındaki bağlantıları kapalı ağlar ya da internet üzerinden VPN teknolojisiyle gerçekleştirebiliyorlar. Fakat geleneksel yöntemlerle yapılan bu erişimler pek çok dezavantajı da beraberinde getiriyor. Bu alanda yeni trend SD WAN; Software Define WAN. Teknolojik açıdan esneklik, yönetimsel açıdan büyük kolaylı sağlayan SD WAN, kurumları geleneksel yapının dezavantajlarından kurtaran bir erişim deneyimi sunuyor.

SD WAN CİSCO

SD WAN Nedir?

Temelde, birden çok şubesi bulunan işletmelerin kullandığı SD WAN, aynı ağ sistemi üzerinden tüm şubeleri birbirine bağlayarak sanki tek lokasyona sahiplermiş gibi veri paylaşımı yapmalarına imkan sağlayan bir teknolojidir. Yeni teknolojilerden biri olan SD WAN, kısa sürede her işletmenin gözdesi haline gelecek, bu net bir öngörü olarak karşımızda duruyor. Bankacılık, perakende mağazacılık ve lojistik sektörlerinin işlerini fazlasıyla rahatlatacak gibi görünen SD WAN teknolojisi, şu günlerde karşılık bulmaya başladı. Peki geleneksel yapının kullandığı internet ağı gibi yapılarla sağlanan bu veri paylaşımı sisteminde ne tür aksaklıklar yaşanıyor? SD WAN kullanmaya başlayan işletmeleri ne gibi faydalar bekliyor?

SD WAN’a Giriş blog yazısı dizisinde, WAN teknolojisinin bu yeni yaklaşımına daha yakından bakacağız. Bu yazımızda SD WAN ’ın operasyonel süreçlerde sağladığı kolaylıklara odaklanırken geleneksel yapıyla arasındaki farka işaret ederek karşılaştırmalı ilerleyeceğiz:

Merkezi Kontrol Mümkün!

Geleneksel yapıda çok şubeli bir işletmenin her şubesinde bulunan routerların yönetimi tek tek yapılıyor. Bu sebeple halihazırda bağlantısında sorun olan routerlarınızı bulmak isterseniz önce sorunun hangi routerda olduğunu keşfetmeniz, daha sonra da sorunu çözmek için yine tek tek işlem yapmanız gerekiyor. Geleneksel yapıda uzaktan müdahale imkanı bulunmasına rağmen şube sayısı çok olan bir işletme söz konusu olduğunda bu sorun yönetimi, operasyonel süreçlerinizi sekteye uğratabiliyor. SD WAN teknolojisi öncelikle sorunlarınızı tespit ederken kullanıcısına çok daha pratik bir listeleme yöntemi sunuyor ve sorunları tek bir merkezden, tek bir arayüzden kolayca çözmenize imkan sağlıyor. Bu, işletmeye büyük bir kolaylık sunarken hata payını da hayli azaltıyor.

Günlük Operasyonel Faaliyetlerinizi Kolaylaştırın!

Ağ altyapınızın yaşam döngüsünün sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için günlük operasyonel bazlı faaliyetlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu faaliyetler kapsamında cihazlardan çeşitli yöntemlerle (SNMP, Netflow vb.) veri çekilerek bu yöntemleri destekleyen yazılımlar üzerinden hata ve performans analizi gerçekleştiriliyor. Burada hem farklı modüller ya da yazılımlar kullanma ihtiyacı ortaya çıkıyor hem de hat kalitesi ya da uygulama performansı ile ilgili önemli bazı metrikleri ölçmek mümkün olmayabiliyor.

Geleneksel yapıda yukarıda da bahsettiğimiz hat yedekliği, uyumluluk, monitoring, konfigürasyon gibi günlük iş planlarınızı birden farklı uygulama aracılığıyla yapma zorunluluğu bugünün iş süreçleri göz önüne alındığında pratiklikten uzak bir çözüm. Bir diğer taraftan hatları tek tek kontrol etmek, hat kalitesini takip ederken ayrıca efor sarf etmenizi gerektiriyor. Bu durum işletmelerin kontrolü sürekli sağlayacak kişi/kişiler zorunluluğu getirmekle beraber ortaya çıkan bir aksiliğin de hemen fark edilmesini engelliyor. SD WAN ile ağ sisteminizin kontrolünü hızlıca sağlarken henüz bir problemle karşılaşmadan önce hat kalitenizi izleyebilir ve işler sarpa sarmadan müdahale etme fırsatı bulabilirsiniz. SD WAN teknolojisinin sağladığı tek arayüzle günlük operasyonel faaliyetlerinizin her aşamasına pratik bir şekilde hakim olmak tam da teknolojinin vadettiği gibi işletmelere yönetim kolaylığı sunuyor.

İşletmenizi Büyütürken Yönetim Kolaylığı Sağlayın!

Hızlı büyüyen sektörlerde yeni bir şube kurmak ve işe başlamak uzun bir süreç ister ve yüksek efor harcamak zorunda kalırsınız. Örneğin İstanbul merkezli işletmenize açacağınız Ankara ve İzmir şubelerini benzer dönemlerde hayata geçirmeye çalıştığınızı varsayalım. Bu süreçte ağ sistemini yapılandırırken İzmir’de ayrı, Ankara’da ayrı IT destek elemanıyla görüşmeli, sistemi kurarken internet sağlayıcınızdan da destek almalısınız. Bu iletişim ağı üzerinden yapılan işlemler, yaşanacak aksiliklerin takibini ve konfigürasyon yönetimini zorlaştırabiliyor Fakat SD WAN ile yeni şubelerinize yerleştirdiğiniz routerların kurulumunu yine tek bir arayüzden yapabilir, yeni şubenizi tek merkezli sisteminize kolayca dahil edebilirsiniz. Şubede bulunan SD WAN cihazında el ile herhangi bir konfigürasyon yapmanıza gerek kalmadan çalışması için ihtiyacı olan ayarları merkezden otomatik alarak devreye girecektir. Bu kolaylık, uyum sürecinde bağlantınızdaki sorunları kolayca ve hiç zaman kaybetmeden çözmenize imkan sağlar. Özellikle perakende satış alanında hizmet veren şirketler fazla sayıda şubeyi kısa zamanda açmak durumunda kaldıkları zaman SD WAN teknolojisi kullanıcılarına büyük kolaylık sağlayarak kurulumun daha hızlı olmasını mümkün kılar. Böylece hızlı aksiyon alma kolaylığı bir avantaja dönüşür.

SD WAN teknolojisi ile tüm şubelerinizin ağ altyapısına dair ihtiyaç duyduğunuz düzenlemeleri tek bir arayüzle yapabilir, yönetim kolaylığıyla iş süreçlerinizi daha verimli hale getirebilirsiniz.

SD WAN’A GİRİŞ 2: Veri Trafiğiniz ve Operasyonel Süreçleriniz Daha Hızlı

Hızlı olmak, pek çok konuda fark yaratan bir özellik olarak karşımıza çıkıyor...

Devamını Oku

Red Hat Openshift

Bulut teknolojilerinin en temel bileşenlerinden ‘Container’ların, dağıtım ve yönetimi...

Devamını Oku

Cisco SD-WAN: Yepyeni Bir WAN Deneyimi!

Cloud (bulut) uygulamalarının yaygınlaşması, görsel ve sesli iletişimin iş yaşamının vazgeçilmez...

Devamını Oku

Cisco Meraki: Bulutların Üstündeymiş Gibi

Gün geçtikçe bulut teknolojilerini kullanan işletme sayısı artıyor. Adı üstünde: Bulut...

Devamını Oku

Cloud Collaboration güvenli mi? Cloud mu On premise çözüm mü?

Bulut teknolojileri tabi ki özellikle bazı sektörler için güvenlik...

Devamını Oku

Neden Cisco İş Birliği Çözümleri?

Bugün dünyada bir kurumun tüm gerçek zamanlı iletişim...

Devamını Oku

Kariyer Fırsatları

En ileri teknolojilerle çalışırken,
yeni bakış açıları sunmaya hazır mısınız?

İletişim

Aklınıza takılan her konuda bizimle
iletişime geçebilirsiniz.

Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.