SD WAN’A GİRİŞ 2: Veri Trafiğiniz ve Operasyonel Süreçleriniz Daha Hızlı

Hızlı olmak, pek çok konuda fark yaratan bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Hızlı servis, hızlı çözüm, hızlı sonuç… Özellikle hizmet sektöründe hızın önemi çok net kendini hissettiriyor. Aynı şekilde, aksi bir yavaşlama durumunda hizmet sağlayıcı bunun olumsuz geri dönüşleriyle de en hızlı şekilde yüzleşmek zorunda kalıyor. Neye ihtiyacımız varsa her şeyin hızlıca olmasını istiyoruz. Bu refleksimiz, son tüketicinin hizmet veya ürün aldığı zamanlarda da kendini gösteriyor. Son tüketicinin bu talebi pek tabii ki işletmeleri, operasyonel süreçlerini hızlı bir şekilde yönetmek zorunda bırakıyor.

Birden çok lokasyonu veri paylaşımı noktasında birbirine bağlayan SD WAN teknolojisi, hız konusunda da geleneksel yapıdan çok daha başka imkanlar sunuyor kullanıcılarına. SD WAN ’a Giriş konulu blog yazısı dizimize devam ederken bu defa konumuz trend olacak bu yazılımın veri trafiği ve operasyonel süreçlerde sağlayacağı hız avantajı. Bu noktada geleneksel yapıyla SD WAN’ın esnek yapısını karşılaştırarak manzaranın daha net anlaşılmasını sağlayacağız:

Kesintisiz Operasyonlar!

Her işletme için kritik uygulamalar vardır. Bu uygulamaların mesai saatleri içerisinde hiçbir şekilde kesintiye uğramadan çalışmaya devam etmeleri gerekir. Örneğin bankacılık gibi saniyelik kesintilerin bile büyük kayıplara yol açtığı bir sistemde, hat kaliteniz birincil önem taşır. İşletmeler, böyle ciddi kayıpların yaşanma ihtimali varsa MPLS kullanarak hat kalitesini yükseltmeyi tercih ederler. Bu durum, geleneksel sistemde internet ağı ve MPLS hatlarının bir arada kullanma esnekliğini engellemez ancak bu hatların performansından tam olarak faydalanmak mümkün de değildir.

SD WAN teknolojisiyle hatlarınızın kalitesini kontrol edebilir, aynı zamanda uygulamalarınızı tanıyabilirsiniz. Uygulamalarınızı hat kalite metrikleri ile eşleştirerek her zaman belirlediğiniz kriterleri sağlayan hatlar üzerinden otomatik olarak gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

SD WAN teknolojisi ağ üzerindeki fonksiyonları farklı katmanlardaki bileşenler üzerinden gerçekleştirerek daha verimli bir çalışma sistemi sunar. Bu katmanlı yapı hem yönetimi ve esnekliği kolaylaştırır hem de sistemin ölçeklenebilmesini sağlar. Orchestration Plane, Management Plane, Control Plane ve Data Plane şeklinde dört farklı katmana ayrılan SD WAN teknolojisinde Orchestration Plane diğer katmanların birbiri ile iletişimini sağlarken Management Plane tüm yönetimin ve raporlamanın yapıldığı bir arayüz sağlar. Management Plane üzerinde tanımlanan ağ politikaları ise Control Plane üzerinden Data Plane’in de bulunduğu SD WAN cihazlarına iletilir. Böylece Data Plane sizin belirttiğiniz üzere hangi uygulamanın internet ya da MPLS bandı üzerinden ilerleyeceği ayrımına vararak veri trafiğini yönlendirebilir. Sonuç olarak kritik uygulamalarınızın, en rahat akacağı hattı SD WAN teknolojisi dinamik olarak belirleyebiliyor ve hatlarınızı maksimum fayda ile kullanmanızı sağlıyor.

SD WAN teknolojisi ile uygulama bazlı müdahalelerde bulunarak veri trafiğini yönetebilirken ayrıca direkt hattın hızını ve kalitesini belirleme esnekliğine sahip olabilirsiniz . Örneğin kritik uygulamalarınıza müdahale etmenizi gerektirecek bir trafik yoğunluğu sezdiğinizde kritik olmayan uygulamaların hızını düşürerek iş süreçlerinizin aksamadan ilerlemesini sağlayabilirsiniz.

Sorun Giderirken Daha Hızlı Olmak Mümkün

Ağ altyapınızın yaşam döngüsünü sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için günlük yapılması gereken bazı operasyonlar vardır; ihtiyaç duyulan noktalarda manuel konfigürasyon değişiklikleri ve monitoring gibi işlemler daha sağlıklı bir ağ yapısına sahip olmanız için günlük iş rutinleri arasında yer alır. Fakat bununla beraber bu rutin işler için farklı uygulamalar kullanmak gerekir. Hem önemli metrikleri hem de hatayı tespit etmek için var olan tüm uygulamalara farklı arayüzler üzerinden tek tek girip kontrol etmek zorunludur. Bu net bir vakit kaybıdır fakat geleneksel ağ yapısında işler bu şekilde yürür. Bu tür uzun süren kontrollerin sağlanması için istihdama ihtiyaç vardır. Oysaki SD WAN yazılımı sayesinde hatların kalitesini ve hızını yine tek bir arayüzden kontrol etmek mümkündür. Sorunlu ya da yavaş olan ilk on hat sıralanarak müdahale edeceğiniz yerler otomatik olarak size sunulur. Bu tür hataları düzeltmek için de yine aynı arayüzden yapacağınız incelemelerle sorunu çözebilirsiniz. Kazandığınız zaman, operasyonel süreçlerinizin hızına olumlu bir şekilde yansıyacaktır.

SD WAN, uzun süredir çoklu şubeleri olan firmaların beklediği rüya bir çözüm. Bu çözümle beraber operasyonel süreçlerin hızlanması işten bile değil. Zira üretim sürecinin hızlı olması her zaman yeterli olmayabiliyor ve bazen operasyonel süreçte aksayan prosedürler yüzünden, özellikle yiyecek sektörü ya da bankacılık sektörü gibi zamanın birincil öncelik olduğu sektörlerde, büyük zararlara sebep olabiliyor.

SD WAN global dünyayı küçültüp birbirine yaklaştırarak etkileşimlerini hızlandırıyor ve artırıyor. Bu nedenle şirketleri pek çok açıdan rahatlatacak bir teknoloji.

SD-WAN’ın, daha az iş gücü ve ekipman ihtiyacı ile maliyetlerde gözle görülür bir azalma sağladığını biliyor muydunuz? Bu maliyet tasarrufunu ve yüksek hat kalitesini keşfetmek için tıklayınız.

SD WAN’A GİRİŞ 1: Daha Kolay Bir Ağ Yönetimi

Teknoloji, gündelik hayatımızı kolaylaştırmaya her geçen gün devam ederken kendisine...

Devamını Oku

Red Hat Openshift

Bulut teknolojilerinin en temel bileşenlerinden ‘Container’ların, dağıtım ve yönetimi...

Devamını Oku

Cisco SD-WAN: Yepyeni Bir WAN Deneyimi!

Cloud (bulut) uygulamalarının yaygınlaşması, görsel ve sesli iletişimin iş yaşamının vazgeçilmez...

Devamını Oku

Cisco Meraki: Bulutların Üstündeymiş Gibi

Gün geçtikçe bulut teknolojilerini kullanan işletme sayısı artıyor. Adı üstünde: Bulut...

Devamını Oku

Cloud Collaboration güvenli mi? Cloud mu On premise çözüm mü?

Bulut teknolojileri tabi ki özellikle bazı sektörler için güvenlik...

Devamını Oku

Neden Cisco İş Birliği Çözümleri?

Bugün dünyada bir kurumun tüm gerçek zamanlı iletişim...

Devamını Oku

Kariyer Fırsatları

En ileri teknolojilerle çalışırken,
yeni bakış açıları sunmaya hazır mısınız?

İletişim

Aklınıza takılan her konuda bizimle
iletişime geçebilirsiniz.

Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.