Birden çok şubesi olan işletmelerin veri trafiğini tek bir merkezden ve tek bir arayüzle sağlamalarını mümkün kılan teknoloji SD WAN, kullanıcılarına vadettiği kolaylık sebebiyle pek çok sektörün kadrajına girdi. SD-WAN teknolojik açıdan esneklik sağlarken yönetimsel açıdan da sunduğu kolaylıkla trend bir teknoloji olma yönünde önemi giderek artıyor. Bununla beraber işletmelere maliyetlerini düşürme fırsatı sunması, SD-WAN’ın ileriki süreçlerde neden tercih edileceğine dair bize başka bir pencere açıyor.
İşletmelerin rutin gider tablolarındaki kalemler dışında operasyonel iş süreçlerinde ortaya çıkan yeni masrafları kontrol edememesi, yıl sonu hedeflerinden şaşma durumunu ortaya çıkarıyor. Ağ yönetimi bu tür ara masraf kalemlerine sebebiyet verdiği için SD-WAN’ın yönetimsel anlamda sağladığı kolaylık, dolaylı ve direkt olarak değindiğimiz masrafları azaltma ve maliyet olarak kâra geçme fırsatı da sunuyor.
İşletmelerin farklı lokasyonlar arası veri trafiğini taşıyacak bir ağ yapısı kurgulamaları için bir WAN hattına sahip olmaları gerekiyor. Bunu isteyen kurumlar ağ sağlayıcılarından MPLS hattı satın alarak bir network altyapısı ediniyor. Şubeler ve merkez arasında veri trafiğini sağlayan işletmeler, internette herkese açık bir şekilde değil de kendini herkesten yalıtarak veri trafiğini ayrı bir tünel üzerinden sağlıyorlar. Bu tercih bir noktada kritik uygulamaların daha sağlıklı bir şekilde işlemesi için de gerekli oluyor. Zira veri gönderip alırken uygulamaların sorunsuz çalışması için MPLS gibi ayrı bir tünel üzerinden ilerleme avantajına sahip olunuyor. Böylece işletmeler, normal bir ağ üzerinden işleyecek veri transferini daha sorunsuz bir şekilde yönetme imkanı buluyor. Aksi halde veri trafiğinde ortaya çıkan paket kayıpları ya da gecikmeler, saniyelerin önemli olduğu sektörler için maddi zarara dönüşebiliyor.
MPLS hatları, iş süreçlerini maksimum verimle sürdürmek için gerekli olan hat kalitesini sağlamak adına işletmelerin yukarıda bahsettiğimiz sebeplerle tercih ettiği ilk çözümlerden biri diyebiliriz. Fakat geleneksel yapıda MPLS hattını maksimum verimlilikle kullanmak adına bazı düzenlemelere ihtiyaç duyulabiliyor ve bu düzenlemeleri manuel olarak yapmak her zaman istenilen sonuçlara ulaşmanızı sağlamayabilir. Çünkü çok şubeli bir yapıda kritik uygulamaların sağlıklı ve kesintisiz işlemesi için manuel ayarlamaların yapılması ve bunun belli bir standart üzerinden değil de teker teker ayarları girilerek kurgulanması, süreçleri insan hatasına daha açık bir hale getiriyor. Ortaya çıkabilecek en küçük sorunu hem fark ederken hem de çözüme kavuştururken hızlı aksiyon alamamak operasyonel süreçleri sekteye uğratabilecek sıkıntılar doğurabiliyor. Bazı durumlarda ise MPLS band genişliğinin dolması ya pahalı olan MPLS hızının arttırılması ya da maliyeti azaltmak için MPLS’e ek bir internet hattının devreye alınması ile çözülmektedir. Klasik mimaride MPLS ve internet hatlarının birlikte yönetimi hem yedeklilik hem de band genişliği bakımından verimli bir şekilde yapılamamaktadır.
SD-WAN teknolojisi, WAN hattına yönlendirilecek uygulamaların otomatik olarak seçilmesiyle daha kontrollü bir ağ yönetimini işletmeler için mümkün kılıyor. Bu çözümle beraber SD-WAN teknolojisinde veri trafiğinizi belirlediğiniz hat kalite metriklerine göre MPLS’e ek olarak internet üzerinden de yönlendirmelerinizi yaparak hatlarınızı en verimli ve hızlı şekilde kullanabilirsiniz. Tek bir arayüz üzerinden gerçekleştirilen ayarlamalar sayesinde kritik uygulamalarınızın hızını ve hat kalite gereksinimlerini belirleyebilirsiniz. Böylece SD-WAN tüm veri trafiğini MPLS’e ek olarak internet üzerinden ya da sadece internet hatları üzerinden uygulama bazlı yönetebilme kabiliyeti ile kullanıcıları için daha ekonomik bir çözüm sunuyor. 
İşletmelerin sağlıklı bir network yaşam döngüsüne sahip olması için günlük operasyonların rutin olarak gerçekleştirilmesi gerekiyor. Geleneksel yapıda fazla şubesi olan işletmeler, ilk kurulum aşamasında şubelerine yerleştirdiği routerların manuel kurulumunu sağladıktan sonra farklı uygulamalar kullanarak uzaktan yönetim imkanı bulabiliyor ve günlük operasyonel süreçlerini de aynı şekilde gerçekleştirebiliyorlar.
Günlük operasyonel süreçlere dahil olan konfigürasyon, yedekleme, hat kalitesi kontrolü gibi işlemlerin takibi önemli bir yerde duruyor. Fakat bu yönetim sürecinde günlük yapılması zorunlu işlemlerin her biri için tek tek aksiyon alma zorunluluğuyla beraber farklı uygulamalara ihtiyaç doğuyor. Her uygulama için ayrı operasyonel ve bakım gereksinimleri de ayrıca iş yükü oluşturuyor. Bunun yanı sıra konfigürasyon standardını tutturmak da burada önemli bir konu olarak çıkıyor karşımıza. Standardı yakalayamayan konfigürasyon işlemleri hem yedeklemelerinizi sağlıklı bir şekilde yapmanızı engelliyor hem de manuel ayarlamalar sebebiyle ağ kalitenizi insan hatasına açık bir hale getiriyor. Hat kalitenizi kontrol etmek istediğiniz zaman MPLS, DSL ve mobil ağlarınızı ayrı ayrı kontrol etme ve yönetme gerekliliği bu alanda daha yoğun bir çalışma gerektiriyor. Böyle bir durumda iş yükünün artmasıyla beraber hem şube için hem de merkez için ortaya çıkan iş yükü ayrıca zaman kaybına da sebep olabiliyor.
SD-WAN teknolojisi tüm bu hengamenin ötesinde bir kolaylık sağlayarak iş süreçlerinizi takip edecek insan gücüne duyulan ihtiyacı da azalttığı için maliyet noktasında kurumunuza artı olarak dönüyor. Merkeze kurulan uygulamalarla tüm günlük operasyon süreçlerinizi tek bir arayüz üzerinden yönetebilme avantajı, SD-WAN teknolojisinin geleneksel ağ kullanımı karşısında öne geçen noktalardan biri.
Şubelerinizin hat kontrolünü tek tek yapmak yerine en sıkıntılı olan hatlarınızın sıralamasını isteyerek sorunlu noktayı kolaylıkla bulup buradaki problemlere aynı arayüz üzerinden kolayca müdahale etmek büyük bir kolaylık sağlıyor. Böylece iş yükünün azalması, kurum içinde iş gücüne duyacağınız ihtiyacı da minimuma indiriyor.
SD-WAN teknolojisi yönetimsel olarak sağladığı kolaylığı esnek yapısıyla bütünleştirerek birden çok şubeyi az eforla ve yüksek verimlilikle kontrol etme avantajı sağlarken görünmeyen maliyetlerin azalmasına katkıda bulunuyor. Bu durum yukarıda bahsettiğimiz direkt ve dolaylı faydaları sağlamakla beraber WAN altyapısının kontrolü için kullanılan uygulamaların sayısını azaltarak burada masraf kalemlerinizi en aza indirme kazanımını da göz ardı edilemeyecek bir noktaya taşıyor.
İnsan hatalarından kaynaklanan güvenlik açıklarının, işletmenizi nasıl zor bir duruma sokacağı aşikâr. SD-WAN, zincirleme güvenlik önlemleri ile kurumunuzu güvende tutar. Nasıl mı? Tıklayın.
Hızlı olmak, pek çok konuda fark yaratan bir özellik olarak karşımıza çıkıyor...
Devamını OkuTeknoloji, gündelik hayatımızı kolaylaştırmaya her geçen gün devam ederken kendisine...
Devamını OkuBulut teknolojilerinin en temel bileşenlerinden ‘Container’ların, dağıtım ve yönetimi...
Devamını OkuCloud (bulut) uygulamalarının yaygınlaşması, görsel ve sesli iletişimin iş yaşamının vazgeçilmez...
Devamını OkuBulut teknolojileri tabi ki özellikle bazı sektörler için güvenlik...
Devamını OkuBugün dünyada bir kurumun tüm gerçek zamanlı iletişim...
Devamını OkuMailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.