SD-WAN teknolojisi, yönetilmesi ciddi efor isteyen çok şubeli yapıları birbirine bağlayarak tek merkezden kolay yönetimi mümkün kılan bir ağ yapısı çözümüdür. İşletmelerin bir süredir gündeminde olan SD-WAN teknolojisinin ciddi anlamda karşılık bulmaya başladığından, hatta bir trende dönüştüğünden bahsedebiliriz. Çünkü teknolojik açıdan esneklik, yönetimsel açıdan kolaylık >sağlayan bu teknoloji kurumların işlerini hayli kolaylaştıran bir çözüm olarak dikkat çekmeye devam ediyor.
SD-WAN’a Giriş blog yazısı dizimizde daha önce bu teknolojinin sağladığı kolaylık ve üretkenlik, zaman kazandırma avantajı ve maliyet tasarrufu üzerinde durduk. Bu yazımızda da SD-WAN teknolojisinin sağladığı güvenlik avantajları üzerinde duracağız. Geleneksel yapıda işletmelerin mevcut durumda sahip olduğu imkanlar ile SD-WAN teknolojisi sayesinde ulaşabilecekleri avantajları karşılaştırmalı açıklayarak durumu daha net bir şekilde ifade etmek istiyoruz.
Bu yazıda bulacaklarınız:
1.1. Veri Trafiğiniz için Verimli ve Gizemli Bir Tünel Oluşturmak
İşletmeler, şubeler arasında veri trafiğini sağlamak için ağ sağlayıcılarından bir WAN hattı edinerek paylaşımlarını bu ağ üzerinden kurgularlar. Bu paylaşım genelde herkese açık bir internet hattı üzerinden değil de kendilerini soyutladıkları bir ağ erişim yöntemi (MPLS) üzerinden gerçekleştirilir. SD-WAN teknolojisi şubeler arası iletişimi, altyapıda kullanılan WAN hat tipinden bağımsız olarak, yüksek güvenlikli IPSEC tünelleri üzerinden taşır. Bu tüneller sistem tarafından otomatik olarak oluşturulur ve herhangi bir manuel ayar yapmaya gerek yoktur. Bu sayede SD-WAN teknolojisi yüksek veri iletişimi güvenliği sağlarken sizi IPSEC yapılandırmasının karmaşıklığından da uzak tutar.
1.2. Günlük Ağ Bakımında İş Gücüne Daha Az İhtiyaç Duymak
Geleneksel ağ yapısında merkezi bir sistem oluşturmak için birden çok şubeyi birbirine bağlamak adına her şubeye bir ya da birden çok router kurulur. Çalıştırıldıktan sonra bu routerların bakımları ve ayarlamaları sistem üzerinden teker teker yapılmak zorundadır. Veri trafiğinin sorunsuz işlemesi için routerlardaki ayarların her şubede belli bir standartta olması gerekir. Fakat geleneksel yapıda manuel olarak yapılan bu işlemler çok sayıdaki şubeye uygulanmaya kalkışıldığında insan hatasına yol açarak kritik iş süreçlerini sekteye uğratabilme ihtimalini de artırır.
Örneğin kısa bir sürede birçok şube açmaya karar veren bir işletmenin yeni şubelerini merkeze bağlamak bir iş yüküdür. Bu iş yükünün ağırlığını artıran faktör bu noktada düzenleme ve ayarlamaların manuel yapılmasıdır. Belli bir uygulamanın internetin kaçta kaçını kullanacağını, hangi uygulamaların o şubeler için sınırlandırılacağını her bir şube için tek tek kurgulamak gerekir. Fakat bu düzenlemeleri yapan kişi veya kişilerin değişmesi durumunda gözden kaçabilecek ayarlamalar, konfigürasyonların standardı yakalamasını engeller ve iş süreçlerinizin güvenle sürmesini engeller.
SD-WAN teknolojisinde ise yeni şube kurulumu belli bir taslak yapılandırma üzerinden ilerler. Böylece tüm şubelerde otomatik ayarlara kolayca ulaşabilmek, standardı yakalamayı kolaylaştırır ve iş süreçlerinizde hiçbir aksama olmadan güvenle çalışma rahatlığı sunar.
1.3. Günlük Ağ Bakımı İşlerinde Gözden Kaçabilecek Hataları Minimuma İndirmek
Geleneksel ağ yapısında kontrollerin ve günlük bakım işlerinin yapılabilmesi için farklı uygulamalar kullanmak gerekir. Bu uygulamalara her gün giriş yapılarak hattın ve cihazların yönetildiği uygulamaların ne durumda olduğu takip edilir. Sorunlu hatlar belirlenir, iyileştirilmesi gereken cihazlar üzerinde çalışmalar yapılır. Günlük konfigürasyonların ayarlamaları ve hat ile ilgili problemlerin tespit edilip giderilmesi de kritik iş süreçlerinin kesintisiz akması için önemli bir yerde durur. Bu noktada iş gücü ihtiyacı doğar ve tüm routerların kontrolü ve düzenlenmesi yapılırken tek tek yapılan işlemler yine insan hatasına açık bir hale gelir.
SD-WAN teknolojisi sayesinde monitoring, hat takibi, cihaz yönetimi, yedeklik ve konfigürasyon işlemleri tek bir uygulama ve arayüz üzerinden takip edilir, gerekli ayarlamalar otomatik olarak standarda uygun yapılır.
1.4. Kritik Uygulamalarınızı Önceleyerek Kesintisiz İş Süreçleri Deneyimlemek
Geleneksel ağ yapısında işletmelerin sıkıntı yaşadığı konulardan bir tanesi de veri trafiğinde kritik uygulamaların öncelenmesidir. Kritik uygulamaların sağlıklı çalışması için geleneksel yapıda IP bazlı konfigürasyonlar yapılır. Böylece önemli uygulamalar için hat kullanım önceliği sağlamlaştırılır ve veri trafiğinin artması sırasında paket kaybı yaşanmasının önüne geçilir. Bu durum yine manuel ayarlamaya ihtiyaç duyar. Sistem üzerinden yapılması gereken bu düzenlemeler de tek tek yapıldığı için yine insan hatasına açıktır. Ayrıca uygulama bazlı yönlendirme ve değişen hat hızına adaptasyon özelliklerinden yoksundur.
SD-WAN teknolojisi ile merkezi yönetimin tek bir arayüzle sağlanmış olması, iş gücüne duyulan ihtiyacı azalttığı için daha az insan müdahalesi gerektirir. Ayrıca yukarıda saydığımız tüm merkezi ayarlamalar sayesinde insan hatasına bağlı problemlerin yaşanma ihtimali minimuma indiği için daha güvenlidir.
SD-WAN teknolojisi işletmeler arasında çok fazla tercih edilmeye başlandığı için kurumlara SD-WAN çözümleri sunan firmalar arasında da bir rekabet olduğundan bahsedebiliriz. Bu durum, SD-WAN teknolojisiyle gelen avantajları da artırıyor. Örneğin Cisco’nun sunduğu SD-WAN çözümünde yer alan routerların güvenlik özellikleri ile gelişmiş bir güvenlik duvarı gibi çalıştığını söyleyebiliriz.
SD-WAN teknolojisiyle ağ yapınızda URL filtrelemesi yaparak hangi web sitelerine girilip girilemeyeceğini belirleyebilirsiniz. İzinli ve izinsiz sitelerle ilgili kurallar yazarak bu kontrolü sağlamak hayli kolay. Ağınızdaki olası zafiyetleri IPS özelliği ile engelleyebilirsiniz. Bir diğer taraftan Malware analizi özelliği sayesinde ağınıza ulaşmak isteyen kötü amaçlı yazılımları görebilir ve zararlı dosya paylaşımlarını fark edip engelleyerek daha güvenli bir ağ yapısı kurgulayabilirsiniz.
Sonuç olarak teknolojik açıdan esneklik, yönetimsel açıdan kolaylık sağlayan SD-WAN teknolojisi işletmelere sunduğu faydalarla ciddi bir iş yükünü ve maliyeti azaltıyor. Tek bir ara yüzden merkezi bir kontrol imkanı sunarak otomatik ayarlamaları mümkün kılıyor ve iş gücüne duyulan ihtiyacı azalttığı için manuel işlemlerde karşılaşılan insan hatası oranını düşürüyor. Güvenlik duvarı gibi çalışan routerları da göz önüne alınca SD-WAN teknolojisinin kıymeti, işletmeler nezdinde giderek artacak gibi görünüyor.
Hızlı olmak, pek çok konuda fark yaratan bir özellik olarak karşımıza çıkıyor...
Devamını OkuTeknoloji, gündelik hayatımızı kolaylaştırmaya her geçen gün devam ederken kendisine...
Devamını OkuBulut teknolojilerinin en temel bileşenlerinden ‘Container’ların, dağıtım ve yönetimi...
Devamını OkuCloud (bulut) uygulamalarının yaygınlaşması, görsel ve sesli iletişimin iş yaşamının vazgeçilmez...
Devamını OkuBulut teknolojileri tabi ki özellikle bazı sektörler için güvenlik...
Devamını OkuBugün dünyada bir kurumun tüm gerçek zamanlı iletişim...
Devamını OkuMailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.