COVID-19 salgınıyla başlayan pandeminin 1. yılını geride bıraktık. Hayatımızda alışmaya, ayak uydurmaya çalıştığımız yeni bir dönem başladı. Başlarda kendimizi bunun geçici bir dönem olduğuna inandırmaya çalışsak da bunun gerçekte böyle olmayacağını her geçen gün yaşayarak öğreniyoruz. Uzaktan çalışmak artık iş hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu ve bununla birlikte kullandığımız iletişim araçlarının başında gelen web konferans yazılımları ilk zamanlar hayat kurtarıcı olsa da kullanıcı tecrübesi açısından bakıldığında birçok eksiği içerisinde barındırıyordu.
Sosyal medyada ekranlara yansıyan birçok komik web konferansı kazalarını hepimiz gülümseyerek izlemişizdir. İş verimliliği ve sürekliliği göz önüne alındığında görüldü ki öncelik, kullanıcıya bir konfor alanı sağlayabilmek. Bu vizyon ile ilerleyen üreticilerin başında ise tabii ki yıllardan beri bu alanda yatırım yapan Cisco geliyor.
2007 yılında Webex’i satın alan Cisco, video konferans dünyasının eksikliklerini çok iyi tespit edip yerinde yapmış olduğu satın almalar ile ürünlerini çok kısa sürelerde müşteri ihtiyaçlarına göre şekillendirmeyi başardı. 2009 yılında Norveçli Tandberg isimli firmayı satın alarak video konferans endpointler’ini, 2015’te Acano isimli bir firmayı satın alarak video konferans altyapısı çözümlerini kendine entegre ederek pazarda öne çıkmayı başardı. Son 2 yılda ise Voicea, Babblelabs, Slido gibi firmaları satın alarak Cloud Webex tarafında kullanıcı konforunu artıracak birçok özelliği devreye almaya başladı.
Cisco, Voicea satın alması ile Webex’in meeting, calling, contact center gibi servislerini yapay zekâ ve makine öğrenme teknolojileri ile entegre ederek geliştirmeye başladı.
Bugün toplantılarda en çok zorluk çektiğimiz konulardan biri de toplantı esnasında not alabilmektir. Hızlı akıp giden toplantının içerisinde manuel olarak not alabilmek oldukça yorucu olmakla birlikte ne kadar etkili oluyor gerçekten tartışılır. Dolayısıyla transcription özelliği ile birlikte toplantılardaki konuşmalarımızın texte çevrilmesi ve highlight ettiğimiz konular ile birlikte toplantı sonunda otomatik olarak bir rapor hazırlanması hepimizin hayatını kolaylaştırıp hızlandıracak bir yenilik olacak.
Bunun yanı sıra Captions özelliği ile konuşulanların metne çevrilerek konuşma esnasında altyazı olarak yer alması, yabancı dil görüşmelerindeki aksan sorunlarını da ortadan kaldıracağa benziyor.
Cisco Webex’in Anında Çeviri Desteği
Hepimiz dil engelinin iletişim kurmayı zorlaştırabileceği sohbetlerde toplantılarda bulunmuşuzdur. Cisco en azından görüntülü toplantılar söz konusu olduğunda bu problemi artık geride bırakabilmek için gerçek zamanlı çeviri özelliğini geliştirdi. Bu özellikle 100’den fazla dilde çeviri imkanı sunuluyor olacak. Türkçe desteği de bu diller arasında yer alıyor. Mayıs ayı içerisinde yayınlanacak son sürüm ile bu özellikten faydalanabileceğiz.
Yine evden çalışırken en çok zorlandığımız konuların başında arka plan görüntüsü ve arka plan gürültüsü gelmektedir. Birçoğumuzun başından toplantı esnasında farklı komik tecrübeler geçmiştir pandemi dönemi boyunca. İşte bu noktada Cisco, kullanıcının konforunun artırmaya yönelik Virtual background ve Remove Background Noise özellikleri, satın almış olduğu Babbles firmasının çözümlerini Webex’e hızlıca entegre ederek sağlamış oldu. Ayrıca toplantılarınızda müzik veya bir enstrümental çalmak isterseniz mikrofon, sesi optimize ederek karşı tarafa daha canlı olarak iletecektir. Bunun için Music on Mode’u açmanız yeterli olacaktır.
Yakın zamanda Cisco’nun satın almış olduğu bir diğer firma Slido ise sınıf içi eğitimler, toplantılar veya etkinliklerde katılımcılara anketler yapma, soru-cevap hazırlama, quiz yapma, feedback toplama ve sonuçları analiz etme konularında en iyi etkileşimi sunan uygulamaların başında geliyor. Tüm bu özellikler artık Webex içerisine entegre edilerek kolayca kullanılabiliyor olacak.
Yine eğitim amaçlı veya farklı etkinliklerde kullanılabilecek daha önce Training modülü ile kullanılabilen Break-Out Session Modülü, Webex Meeting içerisine kolayca kullanılabilecek şekilde entegre edilmiş durumda. Bununla birlikte oturum içerisinde ara oturumlar açarak küçük grupları bir araya getirmek artık mümkün.
Etkileşimi üst seviyelere çıkaracak bir diğer yeni özellik ise Immersive Presenter özelliği. İzleyicilerinizin hem sizi hem de sunduğunuz içeriği aynı ekranda görerek izlemesi için geliştirlen bu özellik görüntülü konferans akışlarını daha canlı hale getiriyor. Tıpkı hava durumu sunumlarında olduğu gibi izleyiciler sizi esas ekranın önünde izleyebiliyor.
Webex ile gelen yeniliklerden bir diğeri ise el hareketi algılama özelliği. Yapmış olduğunuz el hareketlerinizi algılıyor ve emoji olarak ekrana yansıtabiliyor. Uzaktan çalışma sürecinde ekibin motivasyonunu artırmak için de kullanılan bu özellik ofis ortamlarının aranan sıcaklığını bir nebze yakalayarak performans iyileştirmesine imkan tanıyor.
Bu bahsettiğimiz yenilikler gerçekten kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda hayata geçirilmiş kullanıcı konforunu artırıp hayatını kolaylaştıracak yenilikçi özellikler. Cisco bu konuda yatırım yapmaktan çekinmeden en iyi kullanıcı deneyimini sağlayabilmek için çok hızlı çözümler üreterek bu alanda liderliği kimseye bırakmamakta kararlı gözüküyor.
SD-WAN’A GİRİŞ 1: Daha Kolay Bir Ağ Yönetimi hakkında hazırladığımız blogumuzu...
Devamını OkuBulut teknolojilerinin en temel bileşenlerinden ‘Container’ların, dağıtım ve yönetimi...
Devamını OkuCloud (bulut) uygulamalarının yaygınlaşması, görsel ve sesli iletişimin iş yaşamının vazgeçilmez...
Devamını OkuBulut teknolojileri tabi ki özellikle bazı sektörler için güvenlik...
Devamını OkuBugün dünyada bir kurumun tüm gerçek zamanlı iletişim...
Devamını OkuMailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.