Hazırlayan: Sultan Öztürk - SEKOM SD-X & Bulut Teknolojileri Mühendisi
Openshift,Red Hat’in hem Cloud hem de on-prem altyapılarda çalıştırabildiği Private Platform as a Service, Kubernetes Container Platform ürünüdür. Openshift üzerinde birden fazla dilde birden fazla cluster çalıştırılabilir, otomasyonlarınızı gerçekleştirebilir ve hem uygulama hem platform hem de network düzeyinde güvenliğinizi sağlama imkanına sahip olabilirsiniz.
Kubernetes Kullanırken Neden Openshift’e İhtiyacımız Var?Openshift platformu içerisinde cluster servisleri, uygulama servisleri, yazılım geliştirme servisleri size tek çatı altında sunulmaktadır.
Openshift’in entegrasyonu bulunan ürünler
Openshift içerisinde bulunan entegrasyonların çeşitliliği yukarıda gördüğümüz listedeki gibi geniş bir ürün ailesine sahip ve gün geçtikçe büyümektedir.
Peki Entegrasyonun Fazla Olması Neden Önemli?Kurumlar için entegrasyon büyük bir öneme sahiptir çünkü öncesinde satın aldıkları ya da açık kaynakta kullandıkları, halihazırdaki sistemlerine entegre ettikleri bir sürü yatırımları bulunan hiçbir kurum bu yatırımların ölmesini istemez. Openshift ile önceki sisteminizde kullandığınız ürünlere yaptığınız yatırımları değerlendirmeye devam edebilir ve bütünleşmiş şekilde Openshift ile kullanmaya devam edebilirsiniz.
Kubernetes ve içerisinde aynı altyapıyı taşıyan Openshift’in en küçük birimi container’dır. Tüm containerlar, container image’larından oluşur. Container image’ları ise image registry’lerinde saklanırlar. Sonrasında containerlar, podların içerisine alınır ve ileride yapılacak olan uygulama deploymentlarının birer birimi olarak kullanılırlar. Bu podların her birinin kendi IP’leri vardır ve bu IP’ler üzerinden birbirleriyle konuşabilirler. Böylelikle hem izole hem de birbirleriyle konuşabilir yapılar haline gelirler.
Deployment bir Kubernetes nesnesi, Deployment Config ise bir Openshift nesnesidir. Yani Deployment Config dosyası Openshift dışında kullanılamazken, Deployment dosyasını hem Kubernetes hem de Openshift ortamlarınızda kullanabilirsiniz. Buradaki asıl fark ise Deployment dosyalarında sürekli ulaşılabilirliğin, tutarlılığa karşı tercih edilmesidir. Yine Deployment stratejisi olarak Rollout, Recreate ve Custom seçenekleri tercih edilebilir. Burada önemli olan tercihinizi kendi önceliğinizden yana yapmanızdır. Deployment dosyalarının içerisinde Image, Replica, Labels, Version ve Deployment Strategy gibi bilgiler bulunmaktadır.
Bir diğer önemli nesne ise ConfigMap olarak karşımıza çıkar. Uygulamalarınız için gerekli olan konfigürasyon bilgileriniz ConfigMap tarafından tutulur. Bu bilgileri ise development, production gibi farklı ortam değişkenlerine göre özelleştirebilirsiniz.
Her bir pod’un IP ye sahip olduğundan bahsetmiştik. Bu IP’lerle adreslenen podlar ise aralarında yaratılacak olan service’ler aracılığıyla iletişimlerini sağlarlar. Bir projenin hem kendi frontend ve backend uygulamaları hem de diğer projeler ile konuşması bu service’ler üzerinden sağlanır. Burada önemli olan cluster içerisinde kullanacak ise Master’lar tarafından rastgele atanan IP ile ClusterIP, dış kullanıcılara sunulacak ise kullanım özellikleri tercihlerine göre NodePort veya LoadBalancer tipinde service’ler yaratmaktır. Dış kullanıcılara açılmış service’ler için bir de domain name bilgisi içeren Route nesneleri yaratılır.
Red Hat Openshift ve tüm SD-X & Cloud ihtiyaçlarınızla ilgili bilgi almak için deneyimli ekibimizle temasa geçebilirsiniz!
SD-WAN’A GİRİŞ 1: Daha Kolay Bir Ağ Yönetimi hakkında hazırladığımız blogumuzu...
Devamını OkuBulut teknolojilerinin en temel bileşenlerinden ‘Container’ların, dağıtım ve yönetimi...
Devamını OkuCloud (bulut) uygulamalarının yaygınlaşması, görsel ve sesli iletişimin iş yaşamının vazgeçilmez...
Devamını OkuBulut teknolojileri tabi ki özellikle bazı sektörler için güvenlik...
Devamını OkuBugün dünyada bir kurumun tüm gerçek zamanlı iletişim...
Devamını OkuMailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.